torstai 18. toukokuuta 2017

Suomi ja Yhdysvallat puolivälierissä jääkiekon MM-kisoissa 2000-luvulla

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue pelaa tänään Kölnissä jääkiekon MM-kisojen puolivälierässä Yhdysvaltoja vastaan. Suomi oli oman lohkonsa neljäs, Yhdysvallat taas oman lohkonsa ykkönen, eli Suomi on selvä altavastaaja klo 17.15 alkavassa ottelussa.
Suomi hävisi B-lohkossa kolmesti: isäntämaa Ranskalle rumin lukemin 5-1, rankkareilla Tshekille 3-4 ja viimeisessä B-lohkon pelissä 2-5 Kanadalle. Suomen peli ei ole ollut missään nimessä vakuuttavaa; maalivahtipeli ei ollut sitä parasta mahdollista(helppoja lipsahduksia on tullut), alivoima-eikä ylivoimapelikään ole tuottanut tulosta(Suomi on ollut kahden miehen ylivoimalla Valko-Venäjää, Ranskaa ja Kanadaa vastaan maaleitta), kaikki puolustajat eivät ole olleet omalla tasollaan (Julius Honka ollut ainoa valopilkku), maalinedustuspelaaminen ollut aika heikohkoa (Tshekki ja Norja tulivat pelien viimeisillä minuuteilla tasoihin), kiekonmenetyksiä on ollut todella paljon, viimeistely ei ole onnistunut eikä henkinen tasokaan ole aina sitä parhainta mahdollista ollut. Tosin kritiikkiä on tullut AIKA paljon.
Kaikesta negatiivisuudesta huolimatta Yhdysvalloillakin on omat heikkoutensa. Esimerkiksi maalilla ei ole kaiken torjuvaa muuria, vaan Detroit Red Wingsin Jimmy Howard, jolle jäi ikävät muistot vuoden 2012 jääkiekon MM-kisoista. Alivoimapeli ei myöskään ole Yhdysvalloilla vakuuttanut, ja nuorella ja innokkaalla joukkueella voi olla myös hieman ylimielisyyttä mukana ennen peliä. Esimerkiksi Yhdysvallat hävsi ensimmäisen pelinsä isäntämaa Saksalle, joka vei ottelun 2-1. Jos ylimielisellä asenteella Suomea vastaan lähdetään pelaamaan, tuloksena voi olla pikapaluu Yhdysvaltoihin kesälomalle.
Ennakkoasetelmat puoltaisivat Yhdysvalloille helppoa voittoa heikohkoa Suomea vastaan. 2000-luvulla pudotuspeleissä Suomi on ollut Yhdysvaltoja vastaan kuitenkin vahvempi.

2002: Suomi-USA puolivälierä 3-1

Vuoden 2002 jääkiekon MM-kisoissa Ruotsissa Suomi otti komean 3-1-voiton puolivälierässä Yhdysvaltoja vastaan.
Välierässä Suomi taipui Venäjälle rankkareilla, ja isäntämaa Ruotsi vei pronssia maalein 4-2.

2007: Suomi-USA puolivälierä 5-4 VL

Vuoden 2007 jääkiekon MM-kisoissa Venäjällä Suomi voitti Yhdysvallat puolivälierässä railakkaan maaliloittelun jälkeen 5-4 voittomaalikilpailussa.
Suomi eteni kisoissa lopulta finaaliin asti, jossa se hävisi Kanadalle 2-4.

2008: Suomi-USA puolivälierä 3-2 JA

Vuoden 2008 jääkiekon MM-kisoissa Kanadassa Suomi voitti USA:n jatkoajalla puolustaja Sami Lepistön jatkoaikamaalilla.
Välierässä Suomi hävisi maailmanmestaruuden voittaneelle Venäjälle, mutta voitti pronssiottelussa komeasti Ruotsin.

2009: Suomi-USA puolivälierä 2-3

Vuoden 2009 jääkiekon MM-kisoissa Sveitsissä Suomi hävisi Yhdysvalloille 2-3. Yhdysvallat hävisi maailmanmestaruuden voittaneelle Venäjälle välierässä, ja Ruotsi vei pronssiottelussa mitalit.

2012: Suomi-USA puolivälierä 3-2

Vuoden 2012 jääkiekon MM-kisoissa Suomessa Suomi voitti Yhdysvallat 3-2. Voittomaalin iski vain yhdeksän sekuntia ennen kolmannen erän loppua hyökkääjä Jesse Joensuu.
Välierässä Suomi hävisi maailmanmestaruuden voittaneelle Venäjälle, ja pronssiottelussa Tshekki oli lopulta Suomea parempi.

YHTEENVETO

Viidestä puolivälierästä Yhdysvaltoja valtaan 2000-luvulla Suomi on voittanut  neljä, Yhdysvallat yhden. Näiden perusteella Suomi voisi hyvinkin voittaa nuoren ja nopean jenkkiläisjoukkueen, mutta se vaatii täysin virheetöntä ja täydellistä peliä Suomelta.
Tsemppiä, Suomi!

Pekka Luokkala


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti