keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Miksi varusteiden pitää olla mukana?

Tässä muistelujen lomassa aattelin kertoa teille vähän näistä yleisistä varusteista, mitä partioleirillä tarvitaan, eli miksi puukko pitää olla mukana, mitä sillä voi tehä, mihin sen kanssa joutuu jne...
Eiköhän aloiteta!

Puukko

Puukko on yksi tärkeimmistä ja oleellisimmista varusteista partioleirillä, koska sillä voi tehdä makkaraan viiltoja, vuolla puuta ja katkoa köysiä. Jos puukko on tylsä, sen teroitus on tärkeää. Teroitus suoritetaan vesihionnalla. Hiomakivi asetetaan terän lappeen mukaisesti, liipataan edestakaisilla liikkeillä, kunnes teränsuun vastakkaiselle puolelle syntyy kierre. Menetelmä toistetaan toiselle puolelle, ja lopuksi poistetaan syntynyt kierre, jolloin kulmaa muutetaan hieman jyrkemmäksi. Lisätietoa saat puukonhuollosta osoitteessa http://seppainkeroinen.net/puukkotieto


Puukolla voi  tehdä myös pajupillin. Tästä linkistä voit katsoa pajupillintekovideon https://www.youtube.com/watch?v=SCu1JVDKCCs

Välillä puukon kanssa työskennellessä saattaa vahingossa viiltää itseään sormeen, mutta siltä välttyy, kun keskityt siihen, mitä teet.




Tulitikut



"Tullareilla" voit sytyttää nuotion, kynttilän, öljylampun ja sulattaa lukon, jos se on jäässä.
Kaikista eniten minulle oli hyötyä tulitikuista viime vuonna talvitelttaretkellä, kun iski aivan hirveä vessahätä kesken teltanpystytyksen. Siinä vessaan mentäessä tajusin, että se on lukossa! Kun sain johtajalta avaimet, kävikin ilmi, että vessan lukko oli jäässä, ja hätä sen kuin yltyi, mutta onneksi oli tulitikut mukana. Aluksi tulitikkuni katkeilivat, mutta johtaja perusteli sen tulitikkujen syyksi, koska oletti niiden olevan virolaisia. Vihdoin ja viimein sain tulitikun syttymään, lukon sulatuksi ja pääsin onnellisesti vessaan.



Kuvan lukko ei liity tapaukseen.


Ea-välineet



Ea-välineet, kuten esimerkiksi laastari, sideharso ja miksei koko ea-laukku, ovat partioleirillä tärkeitä, jos satttuu jokin haaveri.
Itelle on sattunut partiossa aika harvoin tapaturmia. Mitä nyt on pari kertaa lähtenyt polvi sijoiltaan tai on tullut melkein poltettua käsi kamiinanpiipussa, mutta voin vakuttaa, että partio on turvallista!
Tosin rymitessä rämisee, mutta elämä on...

Juomapullo

Jos jano pääsee yllättämään, niin juomapullon on aina hyvä olla mukana! Juominen on tärkeää, että jaksaa.
Kannattaa muuten kiinnittää huomiota siihen, mistä pulllosta juot, koska saatat saada siitä kavereilta kuittailua. Kun ite sain tossa talvella hukattua sinisen Kilke-juomapulloni, mikä on vähän samanlainen kuin tuo yllä oleva, niin vaihdoin sen hukassa olevan pulloni Saaremaa-pulloon, mikä on itse asiassa aika hyvä pullo, koska se mahtuu hyvin povitaskuun ja on tiivis. Pullolla ei ole väliä, vaan sillä, mitä siinä on sisällä, eli vettä, kahvia, kaakaota, mehua jne...

Ruokailuvälineet


'

 Jos taas nälkä pääsee yllättämään, niin silloin on hyvä olla ruokailuvälineiden mukana. Tai no voihan sitä käsilläkin syödä, jos haluaa, mutta mie suosin kyllä ruuasta riippuen haarukalla ja lusikalla syömistä. Huono puoli tässä on ruokailuvälineiden tiskaaminen, mutta onhan se hyvä, että ne on puhtaita, eikä likaisia.

Muistiinpanovälineet
Muistiinpanovälineet ja hieman muistiinpanoja.

Muistiinpanovälineet on siitä hyödyllisiä, että niillä voi kirjata oman vartionsa nimen partiotaitokilpailuissa osallistujalappuun, esim. Karhuvartio,Ihan sama, Skoutit jne... 
Ja muutenkin jos sattuu pitämään kirjoittamisesta tai piirtämisestä, niin muistiinpanovälineistä on niiissäkin hyötyä.

Partiohuivi



Jos sinulla ei ole huivia partiossa, nii se ois vähän sama asia, kuin koira ilman turkkia, mut jos se joskus unohtuu, nii ei se haittaa. 
Jokaisella lippukunnalla on oma huivinsa, jossa on yleensä tunnus tai logo. Keminmaan Kivekkäitten partiohuivissa on Kalevalan kädet, mikä symboloi ystävyyttä. Tämä kyseinen partiohuivi on ehdottomasti suosikkini, koska siinä on kauniit värit ja ystävyys on hieno asia!

Makuupussi ja makuualusta


Makuupussi on ehdottomasti hyvä nukkumapaikka, koska siinä nukkuminen käy tosi mukavasti ja leppoisasti. Mukana kannattaa myös olla makuualusta, jos haluat nukkua tasaisella pohjalla.
Kaikista oudoin paikka, missä olen makuupussillani yrittänyt nukkua, on Lehtomäen nuorisotilan liikuntavälinevarasto Kouvolassa, ja voin vakuuttaa, että varasto ei ole se kaikista paras mahdollinen nukkumapaikka...

Teltta



Teltta on juuri se paikka, missä sie yleensä yövyt leirillä. Se on tavallaan "kotisi": Voit sisustaa sitä miten tahdot, voit kutsua sinne kavereita kylään, säilytät siellä tavaroitasi, ja ennen kaikkea, voit nukkua.
Vettä sataessa teltta kannattaa suojata esimerkiksi pressulla, ettei se kastu. Hyvä pressu kestää myös raesadetta ja hieman ukkostakin.
Kuva telttani sisäpuolelta ja sen tyylikkäästä omistajasta.



Rinkka
Rinkka on siitä kätevä, että siihen mahtuu itse asiassa kaikki, mitä leirillä tarvitset! Muunmuassa nuo äskeiset, mitä olen jo maininnut.
Itse suosin Vaude-merkkisiä rinkkoja. Mikä on sinun lempirinkkasi?

Trangia
Trangialla saat leiriin mukaasi ikioman keittiön! Ruuanlaitto trangialla on erittäin helppoa, kunhan muistat noudattaa ohjeita ja käyttää polttoöljyä riittävästi.






Tuossapa nyt tuli tärkeimpiä varusteita, mitä partioleirillä tarvitsee vaatteiden ja hygienavälineiden lisäksi. Oma suosikkini näistä varusteista on ehdottomasti rinkka, koska sillä saa tuotua leirille kaiken, mitä tarvitsee.
Mikä on sinun suosikkisi?

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Tästä vuodesta

Moro vaan kaikille pitkästä aikaa!Ei ole tullut kirjoitettua pitkään aikaan, koska tässä on ollut sen verran paljon kiireitä ja muita tohinaa, että se sille kirjoittamiselle ei ole jäänyt oikein aikaa, mutta nyt sitä aikaa on, eli eiköhän aloiteta!
Olen menossa ensiviikolla YSP-kurssille. Se on sellainen kurssi, missä partiolaisista eri puolilta Suomea, tehdään oman piirinsä medialähettiläitä. Eli opitaan, miten voidaan kertoa ihmisille partiosta, miten käytetään partioviestintää jne. Itse asiassa, olen ainoa lappilainen joka on siellä kurssilla. Muut ovat sitten Pohjanmaalta, pääkaupunkiseudulta ja muualta päin Suomea. Odotan kurssia innolla :)! Sittenhän on tietysti tarpojien ryhmänohjaamista silloin, kun heillä on kokouksia. Meitä ryhmänohjaajia on yhteensä 4, eli tuskinpa siitä vaikeaa tule. En usko.
Helmikuussa pidetään partiotahti Keminmaassa. Partiotahti on sellainen Lapin Partiolaisten järjestämä vuosittainen tapahtuma eri puolilla Lappia, minne Lapin Partiolaisia eri lippukunnista tulevat viettämään aikaa, hengaamaan kavereitten kanssa jne.
Siellähän on sitten tietysti töitä ja ohjelman vetämistä, ilman muuta.
Lukiossa on tietysti ensvuoden kurssivalinnat, jotka tulee valituksi ensviikon keskiviikkona. Ite aattelin kirjoitaa YO-kirjoituksissa saksan, ruotsin, englannin, äidinkielen, historian, yhteiskuntaopin ja uskonnon.

Ei kait tässä muuta ihmeellistä, palataan ja hyvää alkanutta vuotta 2015 kaikille!